top of page
Stage Nobuaki Kanazawa Kancho skifb skif belgium karaté belgique cours de karaté

SKIF Belgium

Onze karate federatie is het resultaat van bijna 40 jaar toegewijde beoefening van het traditionele karate, in nauwe samenwerking met de SKIF Federatie van Japan, opgericht door wijlen Soke Kanazawa (10de dan). Deze lange geschiedenis garandeert continuïteit in de uitwisselingen met Japan en in de technische ontwikkeling, en dat terwijl de oorspronkelijke geest van de oprichters behouden blijft.

Onze federatie telt momenteel 33 dojo's, met meer dan 1.900 gepassioneerde leden. Ons nationale team bestaat uit ongeveer vijftig deelnemers van topniveau, vergezeld van 35 gekwalificeerde scheidsrechters, waardoor we actief kunnen deelnemen aan alle nationale, Europese en wereldkampioenschappen die door de federatie worden georganiseerd.

We nodigen je uit om deze site te verkennen, die vol staat met informatie over onze federatie. Je vindt er details over onze cursussen, de adressen van onze dojo's, onze activiteiten en onze wedstrijden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt of meer informatie wilt.

We zijn er om je onze passie voor karate te laten ontdekken en te laten beleven.

Oss

Stephane Castrique skifb skif belgium karaté belgique cours de karaté

Stephane Castrique

Chef instructeur SKIF Belgium

Stephane Castrique skifb skif belgium karaté belgique cours de karaté
Stephane Castrique skifb skif belgium karaté belgique cours de karaté

Passie voor Karate

In 1980 op 10-jarige leeftijd ben ik gestart met karate. Ik was zeker geen natuurtalent en de start was eerder moeizaam.

Toch voelde ik dat karate iets voor mij was. Op 16 jarige leeftijd (1986) behaalde ik de zwarte gordel 1e dan.

De dojo waar ik ben gestart, beoefende de Shotokan stijl en één van mijn leraars (Willy Detobel sensei) werkte reeds met de technische boeken van Kanazawa Hirokazu sensei. Via deze weg kwam ik in contact met de SKIF federatie in België die toen nog in zijn kinderschoenen stond. In 1991 toen ik reeds 2e dan was van de Belgische Karate Associatie besliste ik om mijn dangraden opnieuw af te leggen en legde ik succesvol terug examen af voor de 1e dan SKIF bij Kanazawa Hirokazu sensei (Grondlegger en stichter van Shotokan Karate-Do International Federation).

Daarna heb ik nooit meer achterom gekeken. Ondertussen ben ik 6e dan.

Competitie

Alhoewel competitie geen verplichting is om een goede karateka te worden kan het voor de jeugd een enorme motor van motivatie zijn om meer en harder te trainen. Dit was bij mij ook het geval.

Van mijn 13 jaar tot en met mijn 34 jaar was ik een actieve atleet in zowel de kata (vorm) als de kumite (gevecht) discipline.

Ik maakte deel uit van de nationale ploeg en had verschillende successen zowel op nationaal als internationaal niveau.

Betrokkenheid bij karate

Op dit moment run ik mijn eigen dojo in Mortsel (Antwerpen), de Honbu Dojo.

Maar ik vervul eveneens de functie van chief-instructor voor SKIF Belgium. Dit houd in dat ik me vooral concentreer op de volgende activiteiten :

- Het verhogen en ondersteunen van het karate niveau binnen SKIF Belgium volgens de technische voorschriften van SKIF Japan.

- Het afnemen van door SKIF Japan erkende graden, via examens.

- Het vormen van de lesgevers in België via instructeurstrainingen en stages.

- Gastlessen geven in de verschillende dojo's van SKIF Belgium.

- Het organiseren van stages met experten die komen uit Japan.

- Het promoten en doen groeien van SKIF Belgium.

Eveneens met ik lid van de raad van bestuur van SKIF Europe en ben ik lid van de Europese scheidsrechters commissie.

Professionele en sociale betrokkenheid

Alhoewel karate voor mij een bijna full-time bezigheid is, ben ik geen professional. Geld is niet de motor van mijn passie voor karate.

Mijn gezin voorzie ik in alle nodige behoeften door mijn beroep. Ik ben professioneel brandweerman/ambulancier in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een zware maar eveneens zeer mooie job waar ik zeer fier op ben. Vaak kan ik als brandweerman het verschil maken voor de mensen.

Conclusie

Karate is een integraal onderdeel van wie ik ben. Karate heeft me vooral zelfvertrouwen gegeven, maar ook zoveel meer.

Vele sterke vriendschappen en een groot sociaal netwerk, niet alleen in België maar over de hele wereld.

Passie voor Karate

Sinds mijn eerste stappen in Karate in 1988, is mijn passie voor karate onverminderd gebleven! Ik begon bij SKIF-B, opgericht door Sensei Haynes (8e an), in de dojo van Daniel Kina en behaalde daar in 1993 mijn 1e dan, uitgereikt door Soke Kanazawa.

Competitie

Ik nam regelmatig deel aan wedstrijden tussen 1990 en 1995, en eindigde consequent in de top 3 in kata en Kumite tijdens de Belgische kampioenschappen. Deze periode werd ook gekenmerkt door het WSKF Wereldkampioenschap in Stralsund in 2002 en in Japan in 2009, vormende ervaringen die mijn visie op karate diepgaand beïnvloed hebben.

Betrokkenheid bij Karate

Als hoofd van Dojo TSK Eghezée sinds 2011, heb ik de ontwikkeling van karate voortgezet en ontving ik in 2018 de 5e dan graad van Kancho Kanazawa. Als internationaal scheidsrechter en, sinds 2022, als voorzitter van de federatie, streef ik ernaar de waarden van discipline en respect, die ons zo dierbaar zijn in onze kunst, te ontwikkelen.

Professionele en Sociale betrokkenheid

Naast karate ben ik de financiële, IT- en juridische directeur bij Crédal. Mijn betrokkenheid bij de maatschappij komt tot uiting in mijn actieve rol als vrijwillige hulpverlener bij het Rode Kruis, bestuurder van een vzw gewijd aan mensen met een handicap, beheerder van een dierenasiel, en als vrije student in filosofie en religie aan de ULB.

Conclusie

Mijn traject in karate weerspiegelt niet alleen mijn onverminderde passie, maar ook mijn toewijding aan de principes die Soke Kanazawa altijd heeft voorgestaan ​​via SKIF, waarbij de 'F' staat voor familie (family) en vriendschap (friendship).

skifb skif belgium karaté belgique cours de karaté

Stephan Van Lerberghe

Voorzitter SKIF Belgium

skifb skif belgium karaté belgique cours de karaté
bottom of page