top of page
Hirokazu Kanazawa Soke skifb skif belgium karaté belgique cours de karaté

Hirokazu Kanazawa werd geboren in 1931 in de prefectuur Iwate, Japan.

Kanazawa Soke (10de dan zwarte band) was een van de meest bekende en gerespecteerde traditionele karate meesters ter wereld.

Hoewel hij in zijn jonge jaren in Judo werd opgeleid, begon Kanazawa Soke met karate toen hij aan de Takushoku Universiteit studeerde bij wijlen de hoofdmeester van de Japan Karate Association, Masatoshi Nakayama Shihan.

Kanazawa Soke was ook een van de weinige overgebleven karateka die het voorrecht had te hebben gestudeerd onder Gichin Funakoshi O Sensei, de beroemde Okinawan schoolmeester die karate van het eiland Okinawa naar het Japanse vasteland bracht. De stichter van de "Shotokan" karateschool.

Hirokazu Kanazawa was ook de eerste karateka die het beruchte All Japan kampioenschap won.
In 1957 werd hij kumite kampioen terwijl hij een gebroken pols moest verzorgen.
In 1958 kumite en kata kampioen.

Kanazawa Soke was een vooraanstaand instructeur van de Japan Karate Association, maar in 1978 besloot hij de S.K.I.F. (Shotokan Karate-do International Federation) op te richten.

SKIF is een door de overheid erkende non-profit organisatie.

Sinds 1978 breidde SKIF haar activiteiten uit en werd een zeer grote Shotokan Karate organisatie met afdelingen in meer dan 130 landen.

Kanazawa Soke was ook de auteur van talrijke boeken die de correcte Shotokan Karate techniek en filosofie over de hele wereld verspreidden.

Op 83-jarige leeftijd besloot Kanazawa Soke zich terug te trekken uit het actieve lesgeven en reizen. Hij bekleedde twee belangrijke posities in de SKIF federatie :
- Kancho = top of hoofd van het huis/organisatie (vergelijkbaar met president).
- Shuseki Shihan = hoofdinstructeur, top van de instructeurs.

Tijdens een speciale ceremonie gehouden in Tokyo, op 5 april 2014, heeft  Kanazawa Soke de positie van Kancho toegewezen aan zijn oudste zoon Nobuaki Kanazawa en de positie van Shuseki Shihan aan Manabu Murakami.

Sinds deze dag verwijzen we naar Hirokazu Kanazawa als "Soke".
Soke, betekent "hoofd van de familie".

In het rijk van de Japanse traditionele kunsten, wordt het synoniem gebruikt met de term "iemoto" (= het hoofd van een school). Het wordt het meest gebruikt als een Japanse titel op hoog niveau.

Wil je meer lezen, ga dan naar...
Hirokazu Kanazawa

Hirokazu Kanazawa Soke skifb skif belgium karaté belgique cours de karaté
bottom of page